Is een urinoir een geschikte plek om te adverteren?
“Ik wil mijn merk niet laten zien in de natte ruimte”. Dit is een uitspraak die we soms horen. Achterhaald als je het mij vraagt. De werkelijkheid is namelijk anders maar heel interessant!
Vroeger wisten we niet zo goed hoe ons brein beslissingen neemt. Intussen wijzen diverse onderzoeken uit dat we allereerst met ons reptielenbrein een beslissing nemen. Die beslissingen proberen we daarna te beargumenteren met ons menselijk brein (onze neocortex). Als marketeer is het belangrijk daar goed rekening mee houden. Ons reptielenbrein is uiterst dominant als het gaat om het nemen van beslissingen. Het is tenslotte onze machtige beschermheer. Het reptielenbrein heeft wel een paar bijzondere eigenschappen:
- Het reptielenbrein onthoudt niet alles even goed
Als je in een winkel staat of online een beslissing neemt, heb je meestal geen weet meer waar je dat product voor de eerste keer hebt gezien. Meestal is het een opeenstapeling van verschillende momenten voordat je tot aankoop over gaat. - Het reptielenbrein is visueel georiënteerd
Vanaf het moment dat we geboren worden richten wij ons sterk op het visuele aspect. Het grootste gedeelte van onze communicatie gebeurt non-verbaal. Beelden zijn heel bepalend. Video is daarmee meer bepalend dan tekst of geluid. - Het reptielenbrein beslist snel
Onderzoeken wijzen uit dat zelfs binnen milliseconden een beslissing wordt genomen. Denk maar na; als je iemand voor het eerst ziet, heb je vaak al direct een eerste oordeel gevormd.
Adverteren in een natte ruimte op een urinoir is in veel gevallen dus juist wel interessant.
- De man die ervoor staat is nauwelijks afgeleid
- De man is ontspannen en meestal goed gehumeurd want hij is op een plaats waar hij zich prettig voelt. Bijvoorbeeld in een restaurant, een sportclub of bar. Daarnaast is hij daar meestal in gezelschap van goede relaties. Hij voelt zich goed en gevoel is belangrijk voor ons reptielenbrein (de beslisser).
- Het urinoir met ingebouwde videospeler is visueel. De beelden bewegen en trekken aandacht. Ons reptielenbrein is hier gevoelig voor.
- De tijd die de man op dat moment heeft is kort. Echter, een video hoeft niet lang te duren. En goede indruk is door de kijker al snel gevormd.
Op basis van de eigenschappen van ons reptielenbrein, is het dus wel van belang dat de video goed wordt afgestemd of het specifieke moment en de duur van de video. Bij TwinSight Media kunnen onze marketeers daar goed mee helpen!
Door: Remco de Bruijn, directeur TwinSight Media
Geen reactie's